SIRKE NASIL SAKLANMALI?
Fermente sirke altın gibidir; durdukça kıymetlenir.
Güzel bir tercihte bulundunuz ve ‘altın sirke’ olarak bilinen doğal fermente elma sirkesi, kalp damar dostu alıç sirkesi, antioksidan zengini siyah üzüm sirkesi, cilt ve saç dostu nar sirkesi, vücutta ödem bırakmayan kiraz sirkesi, sinir, baş ağrısı ve depresyona iyi gelen lavanta sirkesi, vücudu temizleyip metabolizmayı hızlandıran kekik sirkesi, beyin damarlarını açan biberiye sirkesi veya lezzet ve faydaları yönüyle en değerli sirke olan saf gül sirkesi aldınız. Nasıl mı muhafaza edeceksiniz?
Öncelikle şunu söyleyelim; hiçbir kimyasal işleme maruz kalmamış ve bütün katkı maddelerinden uzak bir fermente sirkenin fermantasyon süreci devam eder. Yani sirkeniz 15°C ve üzerinde bir sıcaklık ortamında oluşum sürecini devam ettirir. Bunu üzerinde zamanla oluşan ince ağımsı tabakadan anlarsanız. Görüntüsü hoşunuza gitmese bile aslında o tabaka dost canlısı bakterilerdir.
Eğer doğal fermente sirkenizi normal oda sıcaklığında, elinizin altında tutmak istiyorsanız üzerinde veya içerisinde oluşan ağımsı tabakaları süzerek tüketebilirsiniz. Ancak onu karanlık, ışık almayan bir yerde muhafaza etmekte yarar var.
Yok eğer, ben aldığım gibi muhafaza etmek istiyorum, ağ v.b. şeylerle uğraşmak istemiyorum, derseniz bu da sizin tercihiniz. Sirke bakterileri 5 -10°C aralığında çalışmazlar. Yani sirkenizi buzdolabında muhafaza ederseniz aldığınız gibi korumuş olursunuz.
Doğal fermente bir sirke altın gibidir; durdukça kıymetlenir. Kolay kolay bozulma olmaz.
O nedenle sirke alırken muhafaza veya bozulma sorununu düşünmeden, gönül rahatlığı ile istediğiniz miktarda alıp tüketebilirsiniz.