DOĞAL HAYATIN VAZGEÇİLMEZ İKSİRİ: FERMENTE SİRKE
Doğallıktan vazgeçmeyenlere
TARIFLERIYLE SIRKE KULLANIM ALANLARI
Burada paylaşılan bilgiler kitabî olmayıp bizzat denenmiştir.
Hani bir tabir vardır ‘İlaç gibi’ diye. İşte doğal fermente sirke ilaç gibidir. Ancak burada kastedilen modern tıbbın tavsiye ettiği ilaç olmayıp, ‘her işe yarayan, her şeye iyi gelen’ anlamındadır.
Doğal fermente, lezzetli bir sirke nelerde kullanılmaz ki… Mide bağırsak rahatsızlıklarından kilo problemine, karaciğer yağlanmasından eklem ağrılarına, boğaz enfeksiyonlarından cilt bakımına, tansiyon problemlerinden saç bakımına, beden temizliğinden ev temizliğine…
Sakın öyle yüzünüzü falan buruşturmayın, ‘her şey iyi ama bir de ağır kokusu olmasa’ diye. Eğer böyle düşünüyorsanız henüz doğru sirkeyi bulamamışsınız demektir. Bunun için okumadıysanız önce sitemizdeki ‘doğal sirke almadan önce nelere dikkat etmeliyiz’ başlıklı makaleye bir göz atmanız gerekiyor.
Buraya kadar hemfikirsek gelelim sirkenin tarifleriyle birlikte kullanım alanlarına:
Vücudumuzun ideal PH değeri 7.30- 7.45 aralığıdır. 7’den küçük değerler asidik, 7’den büyük olanlar ise alkali olarak kabul edilir. Vücudun asidik olması genel sağlık durumunu olumsuz etkiler. Örneğin bağışıklık sistemimizi zayıflatır, hormon dengesini bozar ve enerji seviyemizi düşürür, kendimizi yorgun hissetmemize neden olur. Aynı zamanda da metabolizmanın düzgün çalışmasını engeller ve kilo alımı, obezite, diyabet gibi sorunlara yol açabilir.
1. Doğal fermente sirke düzenli içildiğinde vücudun sağlıklı alkali ph değerini dengede tutmasına yardımcı olur.
Nasıl mı içeceğiz:
Yemeklerden bir saat kadar önce (sabah ve akşam) bir bardak suya 2 yemek kaşığı koyarak.
Daha da lezzetli olanı: Yine yemeklerden önce bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı (pastörize edilmemiş) ham bal ve 2 yemek kaşığı doğal fermente (elma, alıç, gül, biberiye...) sirkeyi karıştırarak. Bu karışımın kilo verdirme başta olmak üzere onlarca faydası olduğuna dair çok sayıda bilimsel çalışma vardır.
Sirkeyi üçüncü bir kullanma şekli sade sirke olarak içmektir. Evet evet doğal fermente organik bir sirke hiç su karıştırmadan da içilebilir! Üstelik öyle zannedildiği gibi mideye falan da hiç zararı yoktur. Deneyin göreceksiniz… (Sadece sabah aç karnına, mide hassas olacağı için, sek içilmesi tavsiye edilemez.)
Bunların hiçbirini yapamazsanız sürahinizdeki bir litrelik suya yarım çay bardağı sirke koyarak tüketin. (Özellikle elma sirkesi) suyun PH değerini yükseltir, suyu canlandırır, temizler ve alkali hale getirir.
2. Mide, bağırsak rahatsızlıkları özellikle de kabızlık gibi insana hayatı zehir eden bir probleminiz varsa sabah aç karnına ve akşam yemeğinden bir saat önce ılık bir bardak suya bir tatlı kaşığı doğal bal ve 2 yemek kaşığı (miktar damak zevkine göre artırılabilir) doğal fermente sirkeyi (kuşburnu, gül, kekik, sandaloz sakızlı elma özellikle tavsiye edilir) karıştırarak için. Bu karışım sizi kuş gibi rahatlatacaktır. Bu şekilde tüketilen bir sirke küçük çocuklar için de faydalarının yanı sıra içimi çok güzel bir oralet tadındadır.
12 hafta boyunca düzenli tüketilen doğal fermente sirkenin vücut ağırlığını, karın bölgesi yağlarını, bel çevresi kalınlığını ve kötü kolesterol oluşumuna neden olan trigliserit seviyelerini azalttığı 2009 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
3. Eğer faranjit benzeri bir boğaz rahatsızlığından muzdaripseniz:
Hiç suyla karıştırmadan, doğal fermente sirkeyle (kekik, zencefilli elma, ıhlamur özellikle tavsiye edilir) güzelce boğazınızı gargara yapın; günde 3-4 farketmez, ta ki boğazınızda ağrı kalmayıncaya kadar. Sek olarak yapamıyorsanız suyla seyrelterek kullanabilirsiniz.
Grip v.b. bir enfeksiyon varsa çözüm aynı. Boğazınıza yerleşen mikroplarla sirkedeki faydalı baktericiklerle savaşın ki enfeksiyon içeriye inmesin. Özellikle grip durumunda sirkeyi seyreltmeden sadece sirke olarak kullanmanızda yarar var.
Doğal bal ile karıştırarak tükettiğiniz doğal fermente elma, gül, nar, ıhlamur, kekik, alıç... sirkesi boğazınızdan başlayarak bütün vücudunuzu kısa zamanda rahatlatacaktır; yemesi de ilaç gibi acı değil oldukça lezzetlidir. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip belirtilerini tedavi etmek için doğal fermente sirke ve bal kombinasyonunu önerdiğini burada hatırlatalım.
4. Ağız kokusu, dişlerde sarılık v.b. problemlerde de doğal elma, kekik, gül, nar sirkeleri imdadınıza yetişir. Burada sirkenin anti bakteriyel özelliği devreye girer. Sirkeyle gargara yapılan ağız ve boğazda yaşayamayan mikroplar koku yapamaz, başka rahatsızlıklara da sebep olamaz.
Bunun için yapmanız gereken sade sirkeyle günde en az bir kere (özellikle yatmadan önce) gargara yapmak.
Sarı dişler için ise; sirkeyi karbonat ile karıştırıp dişleri haftada üç kez bu karışımla fırçalamak. Öyle size bazı yerlerde geçtiği gibi ‘hemen dişleriniz bembeyaz olur’ diye reklam kokan mucizevî vaatlerde bulunmak istemiyorum; ancak bizzat kullanan birisi olarak çok ciddi faydasını göreceğinizi söyleyebilirim.
5. Kötü ter kokusundan mustaripseniz gül, lavanta, elma sirkesi hiçbir yan etkisi olmadan imdadınıza yetişir.
İnsan, doğal olarak terler ve terleyen birçok insan da kokar. Ancak burada kokan ter değil, terle birlikte ortaya çıkan bakteri ve mikroplardır. Eğer biz onları vücudumuzdan uzaklaştırırsak, terleriz (sağlıklı bir insan zaten terlemelidir) ancak kokmayız. Bunun için size hiçbir yan etkisi olmayan, aynı zamanda müthiş etkili bir tarif vereceğim:
Duş aldıktan sonra kuru koltuk altlarınıza; çay kaşığının dörtte biri oranında karbonat ve 1 çay kaşığı (lavanta, gül, elma) sirkesini karıştırıp süreceksiniz. Yani sirke ve karbonat krem gibi olacak ve bu kremi koltuk altınıza masaj yaparak yedireceksiniz. Teri çok kokan bir insansanız bunu her gün yapın, değilse duştan sonra yapacağınız bu uygulama size ve çevrenize ter kokusunu unutturacaktır. Üstelik deodorant olarak kullandığınız sirke ve karbonat ikilisi çamaşırlarınızda terden dolayı oluşan sararmaların da yıkandığında kolayca çıkmasını sağlayacaktır. Bugünden tezi yok, vücuda alüminyum v.b. eritilemeyen metaller girmesine sebep olan kimyasal deodorantları hemen bir kenara atmalı ve zararı sıfır faydası mükemmel bu karışıma geçmelisiniz. Böylece terlemenin ancak kokmamanın konforunu yaşayın.
6. Vücudunuzda mantar v.b. rahatsızlıklar varsa:
Doğal fermente elma, lavanta, gül veya kekik sirkesini yarı yarıya suyla karıştırıp enfeksiyon olan bölgeye sürün. Günde iki defa yapmanız durumunda 10-15 gün içerisinde sorun kalmayacaktır. Rahatsızlık, inatçı bir mantar, egzama v.b. ise sirkeyi suyla karıştırmadan sürün.
Burada unutulmaması geren mantar türü rahatsızlıkların tekrar etme olasılığının yüksek olmasıdır. Bunun önüne geçmek için en az haftada bir kez o bölgeyi doğal sirkeyle yıkamalıyız.
7. Saçları yumuşatıp ipek gibi yapmanın yolu da doğal sirkeden geçer. Aslında sadece saça değil bütün vücuda sirke uygulanırsa insana ekstra bir zindelik kazandırır. Bunun için:
Yarım çay bardağı (lavanta, gül, elma) sirkeyi bir litre ılık suyla karıştırın. Bu karışımı duştan sonra; göğüs bölgenize, koltuk altlarınıza, kasık bölgenize, kuyruk sokumunuza, ayak parmak aralarınıza azar azar dökerek güzelce ovalayarak uygulayın. Bu bölgeler vücudun enerji merkezleridir, doğal fermente sirke enerji merkezlerini harekete geçirerek vücuda yüksek oranda pozitif enerji verilmesini sağlar.
Suyun kalanını da başınızı eğerek yavaşça saçlarınıza yedirin. Anında doğal, ipeksi bir yumuşaklığı hissedip yaşayın. Öyle zannedildiği gibi saçlarınızda kötü bir koku olmayacaktır, hem de kullandığınız andan itibaren. Burada, saçlara en iyi gelen sirkenin yüksek antioksidan özelliğine sahip olan nar sirkesi ya da saçlar için en iyi bakımı yapan lavanta sirkesi olduğunu hatırlatalım.
8. Cildimiz en hassas yerimiz ve en doğala ihtiyacı var. Doğal fermente sirke çok iyi bir cilt dostudur.
Traştan sonra yüzünüzü yarı yarıya suyla seyrelttiğiniz lavanta, gül ya da elma sirkesiyle yıkayın, cildiniz hem yatışsın hem de beslensin.
Kimyasal ürünlerle cilt bakımı yaparak en değer verdiğiniz yerlerinize en büyük kötülüğü yapmayın. Bunun yerine yarı yarıya suyla seyrelttiğiniz (özellikle gül) sirkeyle cildinize yatmadan önce bakım yapın. İdeal PH değerine ulaşan cildiniz kendi doğal sağlık ve parlaklığına kavuşacaktır.
Güneş yanığı, sivilce v.b. problemleriniz için de formül aynıdır; yarı yarıya suyla seyreltilen gül, lavanta, pirinç, kekik veya nar sirkesini o bölgeye uygulamak. Geçmezse sadece sirke uygulayın, ardından yıkamanıza gerek yoktur, bırakın cildiniz doya doya emsin.
9. Doğal fermente sirke evcil hayvanlarınızın da dostudur:
Yarı yarıya suyla karıştırdığınız (lavanta ya da elma) sirkeyi üstlerine püskürtün ve sevimli dostlarınızı oldukça rahatlatın.
Muhabbet kuşu v.b. hayvanların suyuna bir çay kaşığı, kedi-köpek v.b. hayvanların suyuna da bir yemek kaşığı elma sirkesi koyarak onların sağlıklı olmasına yardımcı olun.
10. Son olarak; doğal fermente sirke çok iyi bir temizleyici ve parlatıcıdır.
Bir kova suya koyacağınız bir su bardağı sirke evi daha iyi temizler, kötü kokuları yok eder ve evin daha geç kirlenmesini sağlar.
Özelikle çamaşır ve bulaşık makinanızda doğal (lavanta ya da elma) sirkeyi mutlaka kullanmalısınız; çamaşır makinasının yumuşatıcı gözüne koyacağınız yarım çay bardağı sirke çamaşırlardaki deterjan kalıntılarını temizler ve onları yumuşacık yapar. Bulaşık makinanızın da parlatıcı gözüne koyacağınız yine yarım çay bardağı sirke daha parlak ve kalıntısız bulaşıkları netice verir.
Sirkeli suyla silinen bilgisayar, telefon, televizyon v.b. ekranlar hem pırıl pırıl olur hem de özellikle telefon, kumanda gibi çok fazla mikrop barındıran yerler mükemmel dezenfekte olur.
Lavabo, fayans v.b. yüzeyler için ise sirkeli suyu püskürtüp bir süre bekletin ve sonra ovalayarak yıkayın. Böylece siz çamaşır suyu v.b. zehirlerin kokusuna maruz kalarak sağlığınızdan olmayın ve pırıl pırıl yüzeylerin keyfini çıkarın.
Görüldüğü gibi doğal, organik bir fermente sirke mucizevî bir iksirdir. Böylesine faydalı ve yan etkisiz bir şifayı hala keşfedemediysek bu satırları okuduğumuz zamanlar sirkesiz geçirdiğimiz son anlarımız olsun. Ve sağlık ve şifa hep bizimle kalsın…